Húsok, halak

Borsos steak

Különleges alkalmakra is.

borsos steak_268x182.jpgHozzávalók 4 személyre:

  • 5 dkg egész fekete bors
  • 4 db steak (4 x 200 g-os bélszín vagy hátszín, rostélyos szelet)
  • 5 evőkanál olaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 kis fej hagyma finomra vágva
  • 1 dl brandy
  • 1 dl tejszín
  • kis csokor petrezselyem finomra aprítva

 

Elkészítése:

A borsot tedd két réteg sütőpapír közém és sodrófával nagyjából törd össze. Aztán szitáld át a borsot, mert a steakhez csak a küldő, fekete héjdarabok kellenek, a nagyon erős, porrá zúzott belső rész nem. A sütőt melegítsd elő (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gázsütő: 6-os fokozat).

Az olajat forrósítsd fel egy vastag aljú serpenyőben. Közben a húsokat mindkét oldalukon sózd és forgasd meg a durvára tört borsban, kissé nyomkodd is bele, hogy minél több bors tapadjon rá.

Süsd a steak-eket oldalanként 2-2 percig, majd vedd ki és fektesd egy tepsire. Az előmelegített sütőben süsd még 4 percig a ha közepesen átsütve (médium) vagy 6 percig ( well done) fokozatban átsütve szeretnéd.

Egy másik edényben olvaszd fel a vajat, pirítsd meg benne a hagymát. Add hozzá a brandyt és a tejszínt, forrald sűrűsödésig. Sózd, borsozd, keverd hozzá a felaprított petrezselymet. A húst sütés után alufóliával lazán lefedve hagyd pihenni 5 percet. Az alatta összegyűlt pecsenye szaftot öntsd a brandys mártáshoz, keverd össze.

A steaket a mártással, burgonyakörettel tálald.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza