Köretek

Narancsos-korianderes hagymalekvár

A hagymalekvár húsok mellé, burgerekbe kitűnő ízesítő, csinos üvegben remek gasztroajándék.

hagymalekvar_268x182.jpgHozzávalók kb. fél kilogrammhoz:

  • 50 dkg vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
  • 1 kisebb narancs, karikára vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 g vaj
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • ½ teáskanál őrölt fekte bors
  • 1 teáskanál só
  • 7 dkg barna cukor
  • 75 ml vörösborecet
  • 1 evőkanál balzsamecet

 

Elkészítése:

Az olaj-vaj keverékén először rövid ideig pirítsd a koriandert és a borsot, míg illatozni nem kezdenek. Ekkor add hozzá a hagymát, és kevergetve, mérsékelt tűzön pirítsd a hagymát 10 percig, majd add hozzá a felszeletelt narancsot is, és lefedve, gyakran megkeverve főzd tovább 30 percig. Add hozzá a cukrot és az ecetet, és most már fedő nélkül, gyakran megkeverve főzd még 30 percig. Két darab, 5 decis üveget tudsz ezzel a mennyiséggel megtölteni. (Az üvegeket mosogatószeres vízben mosd el, öblítsd el és forrásban lévő vízben főzd 5 percig, majd hagyd, hogy megszáradjanak. Ellenőrizd, hogy a kupakok jól záródjanak.) A hagymalekvárral megtöltött üvegeket borítsd le használaton kívüli takaróval, és így hagyd lassan kihűlni. Jó, ha két hétig nem bontod fel, mert így van ideje az ízeknek összeérni. Felbontás nélkül 6 hónapig is eláll a hagymalekvár, hűtőszekrényben tartva egy hétig fogyasztható.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza