Sós sütik, kenyerek

Hagymás-szalonnás fougasse

Csodás ízű francia kenyér pirított szalonnával és hagymával, sör- vagy borkorcsolya is lehet.

Fougasse_268x182.jpgHozzávalók:

40 dkg BL-80-as  liszt

7 g szárított élesztő

1 teáskanál só

3 dl víz

4 evőkanál olívaolaj + a kenéshez

1 fej vöröshagyma finomra vágva, megpirítva

10 dkg húsos szalonna apróra vágva, megpirítva

durva szemű tengeri só a tetejére

 

Elkészítése:

Keverj össze 20 dkg lisztet az élesztővel és 1,5 dl vízzel. Gyúrd össze és egy tiszta konyharuhával letakarva hagyd kelni a konyhapulton 3 órát.

A kelesztés leteltével add hozzá a maradék lisztet, vizet, a sót és az olajat és 10 perc alatt gyúrj belőle sima, rugalmas kenyértésztát. Újra takard le konyharuhával, és 1-1,5 óra alatt hagyd, hogy duplájára keljen.

A megkelt tésztát gyúrd össze a pirított hagymával és a szalonnával, majd oszd 3 egyenlő részre. Lisztezett munkalapon (konyhapult vagy gyúródeszka) nyújtsd a tésztát 2,5 centi vastag, nagyjából kör alakra. 3 sütőlapot bélelj ki sütőpapírral és fektess mindegyikre egy-egy kenyeret. Éles késsel vágd be a tésztát mindkét oldalon ferdén 3-4 helyen,  mintha egy levél erezetét akarnád rárajzolni.  Kend be mindhárom kenyér tetejét olívaolajjal, szórd meg durva szemű tengeri sóval és hagyd őket a tepsin újabb 1 órát kelni.

Melegítsd elő a sütőt (villanysütő: 230 fok, légkeverés: 210 fok, gázsütő: 8-as fokozat) és süsd a fougasse-t 15-20 perc alatt aranybarnára. Rácsra téve hagyd teljesen kihűlni.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza