Vegetáriánus

Édesköményes rizottó

Aki egyszer csinált már rizottót, az tudja, hogy ez az egyik legjobb olasz találmány. Előételként, köretként is kínálhatod.

risotto_268x182.jpgHozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagyobb édesköménygumó
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 28 dkg rizottó rizs
  • 3,5 dl száraz fehérbor
  • 1 liter zöldségleves-alaplé + 1 dl
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 5 dkg reszelt parmezán

 

Elkészítése:

Az édeskömény zöldjét vágd le, tedd félre. A küldő vastagabb rétegeket darabold fel, a kemény belső részt dobd el. A vaj felén pirítsd meg a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát és az édeskömény felét. Egy perc múlva jöhet a rizs. Kevergetve pirítsd egy percig, majd öntsd fel a borral. Kevergetve főzd tovább, ha a bor elpárolgott, adj hozzá egy-egy merőkanál alaplét, majd ha az is elfőtt róla, jöhet az újabb merőkanál alaplé, összesen 1 liter. Míg a rizottó készül, a vaj másik felén pirítsd meg a maradék édesköményt, majd öntsd hozzá a félretett 1 dl alaplét és főzd puhára.

Amikor a rizs megpuhult és magába szívta az összes folyadékot, add hozzá a citromhéjat és a sajtot. Kóstold meg, és ha szükséges ízesítsd még sóval, borssal. Lefedve 5 percig pihentesd. Oszd négy tányérra és halmozd rá az édesköményt, szórd meg az édeskömény félretett, felaprított zöldjével. Előételként, köretként is kínálhatod.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza