Vegetáriánus

Sütőtökös rizottó

A rizottó lehet előétel vagy köret, és a vegetáriánus vendégeid is imádni fogják.

sütőtökös rizotto_268x182.jpgHozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sütőtök meghámozva, kimagozva, kockára vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg tökmag
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 4 dkg vaj
  • 30 dkg rizottó rizs
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1,2 liter zöldségleves-alaplé
  • 10 dkg feta sajt összemorzsolva a tálaláshoz
  • kis csokor petrezselyem felaprítva

 

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gázsütő: 6-os fokozat). A sütőtököt forgasd meg az olajban, terítsd szét egy tepsiben és kb. 25-30 perc alatt süsd meg. A sütési idő vége előtt öt perccel sózd meg a tököt és szórd mellé a pesibe a tökmagot is, hogy megpiruljon. Ha megsült a tök, a felét pürésítsd, a másik felét hagyd a sütőben, hogy nem hűljön ki.

Egy edényben a vajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a fokhagymát, egy perc múlva a rizst. Kevergetve pirítsd, míg a rizs kifehéredik, lesz benne néhány kissé pirultabb szem és öntsd fel a borral. Kevergetve főzd tovább. Ha a bor elpárolgott, adj hozzá egy-egy merőkanál alaplét. Mire az alaplé elfogy, a rizottó krémes állagú lesz. Keverd hozzá a sütőtökpürét, kóstold meg, ha szükséges ízesítsd sóval. Szedd mélytányérokba, a melegen tartott sütőtökkockákkal, az összemorzsolt fetával és petrezselyemmel, tökmaggal meghintve tálald.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza