Francia

Hagymás, kakukkfüves, kéksajtos pite

Remek előétel, melegen és hidegen is isteni.

hagymas keksajtos pite_268x182.jpgHozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • ½ dl hideg víz
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 póréhagyma vékonyan felszeletelve
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 5 dkg kéksajt
  • néhány szál kakukkfű lecsipkedett levelei

 

Elkészítése:

A tésztához egy keverőtálban keverd össze a lisztet és a sót, majd gyors mozdulatokkal morzsold el a vajjal, add hozzá a hideg vizet, és amilyen kevés mozdulattal lehet, gyúrd össze. Folpack fóliába csomagolva tedd hűtőbe 20 percre pihenni.

Közben a töltelékhez keverd össze a tejszínt a felvert tojásokkal, ízesítsd sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, a finomra vágott kakukkfű levelekkel. A sütőt melegítsd elő (villany:  200 fok, légkeveréses:180 fok, gázsütő: 6-os fokozat).

A tésztát lisztezett felületen (konyhapult vagy gyúródeszka) nyújtsd kör alakúra. Nagyobb legyen az átmérője, mint a piteformának, amit használsz, így ki tudod bélelni a forma oldalát is a tésztával.

A tésztát fektesd a formába, a túllógó széleket vágd le és az egészet fedd be a szeletekre vágott hagymával. Egyenletesen oszd el az összemorzsolt kéksajtot a tetején. Öntsd rá a tejszínes-fűszeres keveréket és tedd be a sütőbe 30 percre, míg a teteje szép aranybarnára pirul. Hidegen és melegen is nagyon finom.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza