Grill és BBQ

BBQ csirkeszárnyak rusztikus salátával

Isteni grill recept, ha a kertben támad kedved sütögetni. Ez a fűszeres, ropogós bbq csirkeszárny nagyobb társaság számára is könnyen elkészíthető.

portobello_chef_bbq_csirkeszaranyak_salataval_269x182.jpgHozzávalók 6 személyre: 

1 evőkanál tengeri só pehely

1 evőkanál barna cukor

1 teáskanál füstölt paprika

1 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál szárított oregáno

12 db egész csirkeszárny

150 g vaj

4 gerezd apróra vágott fokhagyma

5 ml Tabasco szósz

a tálaláshoz ecetes uborka

 

A rusztikus salátához:

  • 100 g majonéz
  • 100 g tejföl
  • 3 evőkanál fehérbor ecet
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz 
  • egy marék apróra vágott kapor
  • egy marék apróra vágott petrezselyem
  • 1 fej jégsaláta
  • egy marék pirított, durván apróra tőrt mogyoró

 

Elkészítése: 

Keverd össze a sót, a cukrot, a paprikát, a fokhagymaport és az oregánót, tedd a csirke szárnyakat egy tepsibe, öntsd rá a fűszeres keveréket és dörzsöld bele a szárnyakba. 1 órán keresztül hagyd a csirkeszárnyakat ebben a pácban.

 

Melegítsd fel a grillt. A grill egyék felébe, vagy csak a közepére tegyél faszenet. Így kialakítasz egy direkt és egy indirekt zónát. A fedelét zárd le, így gyorsabban felmelegszik. Ha már elérte a 250 fokot, kezdheted a sütést. 

 

A csirkeszárnyakat bőrrel lefelé kb.8 percig süsd a faszén fölött, amíg nem lesz aranybarna vagy szenes, majd tedd át az indirekt zónára (ahol nincs parázs) és így grillezd tovább 25-30 percig. A grill fedelét közben zárd le, a csirkeszárnyakat a sütési idő felénél forgasd meg. Akkor van készen, ha a maghőmérséklete eléri a 77 fokot. 

 

Amíg a grillen sül a csirke szárny, keverd össze egy habverővel a tejfölt, a fehérbor ecetet, a fokhagymaport, a Worcestershire szószt, a friss fűszernövényeket,  és a fűszereket egy keverőtálban. Keverd bele a cikkekre vágott salátát, és felhasználásig tedd be a hűtőbe. 

 

Egy kis serpenyőben olvaszd fel a 150 gvajat, óvatosan pirítsd meg rajta a 4 gerezd finomra aprított fokhagymát (kb. 1 percig, vagy addig, amíg nem érzed az illatát), majd add hozzá a Tabasco szószt. Öntsd át egy nagyobb keverőtálba. Amikor elkészült a csirke, forgasd meg ebben a fokhagymás-tabascos szószban, amitől szép fényes lesz.  Tálald  a behűtött rusztikus salátával, szórd rá a törtmogyorót, ecetes uborkát kínálj még mellé.

 

 portobello_chef_bbq_csirkeszaranyak_salataval.jpg

     

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza