Grill és BBQ

BBQ zsargon

Ha szenvedélyesen szereted a szabad téri sütögetést, előbb-utóbb szerelmes leszel a bbq-zásba. Ha már elkezdtél olvasgatni, videókat nézni, gyorsan rájössz, hogy nagyon sok az új kifejezés, olyan ez szinte, mint egy külön nyelv.

 

KCBS: Kansas City Barbecue Society A szervezet BBQ-versenyek tisztességes lebonyolításáért és zsűrizéséért felelős. A versenyzők négy kategóriában indulnak: csirkét, oldalast, marhaszegyet és sertéslapockát készítenek

 

bbq_269.00568x182.00568.jpgLow& Slow: Indirekt grillezés, amelynek során a hozzávalók 90 és 130 °C között, hosszú ideig sülnek. A lassú sütés eredményeképpen a húsban levő kemény és rágós kötőszövetek zselatinná és szafttá alakulnak, különleges ízük és textúrájuk lesz.

 

Money Muscle: A Boston butt legjobb, legfinomabb része. Ha ezt a húsrészt jól elkészítjük egy versenyen, pénz (azaz díj)-esőben lehet részünk.

 

Pitmaster: A tűz és a hús mestere. Intuitív módon süt: azt figyeli tapintással, hallással, szaglással és persze a szemével, hogy a felszabaduló hőre és füstre hogyan reagál az elkészítendő hús.

Reverse Sears A hús lassú puhulása l0 °C-kal a kívánt hőmérséklet alatt, majd ezt követően rövid ideig tartó, direkt grillezés nagy hőfokon, hogy a kéreg ropogóssá és barnává váljon.

 

IMG_20180513_101724[1]_269.00568x182.00568.jpgRub: Száraz fűszerkeverék, amellyel a húst sütés előtt bedörzsölik (innen a,,rub").

 

Shiggin': Szocializálódás sörrel a kézben, azaz a többi BBQ-versenycsapat meglátogatása, véletlenül" azokban a pillanatokban, amikor titkos receptjeikkel és technikáikkal vannak elfoglalva.

Shiners: Amikor a túl vékonyan kivágott oldalasból kilátszanak a csontok.

 

Stick Burner: Olyan szmóker, amelyet csak hasábfával lehet használni. Legismertebb fajtája az ofszet szmóker, amely egy mozdonyra hasonlít.

 

Szmókers: Speciális BBQ-sütő low & slow eljárásokhoz

 

Texas Crutch: Az eljárás során a húst alufóliába csomagoljuk low & slow füstöléskor. így akadályozzuk meg a további barnulást, és a puhulás is felgyorsul, hiszen a hús a saját szaftjában párolódik.

The Jacks A világ legnagyobb presztízsű BBQ-versenye a Tennessee állambeli Lynchburgben, amelyen a csapatok meghívással vehetnek részt.

 

The Stallt: Nagy darab húsoknál, különösen a brisket és a pulled pork elkészítésénél tapasztalható jelenség: a húsok maghőmerseklete hosszabb időn át nem növekszik, sőt akár csökken. Jellemzően 62-65 C maghőmérsékleti tartomanyban tapasztalható. Oka, hogy a lassan sülő hús felületén a húsból gyöngyözve távozó saját nedvek egy ideig hűtik a húst. Amikor minden nedvesség elpárolgott, a hús maghőmérséklete gyorsan növekedésnek indul, és ekkor jön létre a ropogós kéreg, a bark.

 

Trimmelés: A felesleges, külső zsírréteg eltávolítása.

 

Turn in: Amikor az elkészült ételeket a BBQ-versenyeken le kell adni.

 

UDS: Ugly Drum Smoker, olajos hordóból fabrikált, saját készítésű BBQ és/vagy szmóker.

 

Walk: A KCBS-versenyek első öt helyezettje egy kis emléket kap trófea vagy szalag formájában. Amikor az ember felsétál a színpadra, hogy átvegye a díjat, az a walk.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza