Grill és BBQ

Milyen eszközök kellenek a BBQ-záshoz?

A BBQ-sütőn kívül van még néhány nagyon hasznos dolog, amire szükséged lesz a bbq-záshoz. Ismerős a looftlighter, vagy a BBQ Guru? Olvass tovább!

Szmóker

Nem könnyű megmondani, milyen BBQ-sütőt érdemes venni. Minden igénynek és pénztárcának megvan a megfelelő BBQ-ja

bbq2_269.00568x182.00568.jpg

- óriási a választék. Költhetsz rá egy vagyont, de vannak kifejezetten pénztárcakímélő megoldások is. Az viszont nagyon fontos, hogy az indirekt sütögetés során az ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a hőmérsékletet, és egy igazi BBQ vagy szmóker esetében a fedő és a szellőző is elengedhetetlen. Nézz körül a grilltársaság oldalán, ahol sok hasznos információt találsz. A big green egg, és a kamado - kerámia - grillek mind képesek hosszú időn keresztül tartani a hőt, éjszaka nem kell őrizned a tüzet, hogy megfelelő maradjon a hőmérséklet. 

 

Digitális hőmérők

bbq_homero_269.00568x182.00568.jpgA mérés biztosat jelent, a saccolás nem ez ilyen egyszerű, és ahogy általában a konyhaművészetre, úgy a BBQ-zásra is igaz. Ha pontosan tudjuk, milyen meleg van a BBQ-ban, vagy mekkora a hús maghómérséklete, akkor azt is tudjuk, milyen messzire vagyunk az ideális hőmérséklettől, és mennyire puhult át a hús- és nem kell folyton belevagdosnunk.

A hőmérőnek két fajtája van: az egyikhez hosszú drót van erősítve, és állandóan a BBQ-ban vagy a húsban tárolandó, a másik fajtát pedig cask bedugjuk és kivesszük. Azt javaslatom, hogy mindkét fajtát adjuk hozzá beszerzendő BBQ-eszközeink listájához.

Injekciós tű

A sertéslapocka és a marhahús, például a szegy lassú sütésénél érdemes belülről is ízt adni a húshoz, azaz folyadékot juttatni a belsejébe. Így azt is megakadályozzuk, hogy kiszáradjon. Ezért van szükségünk injekciós tűre. De ne az olcsó műanyagot válasszuk, inkább fektessünk be egy acélból készült tűbe, amit aztán sokkal tovább használhatunk, hiszen nem megy tönkre olyan könnyen, mint a műanyag.

 

Fogók

Itt is érvényes: hagyjuk a csudába az olcsó BBQ-felszereléseket és fektessünk be egy masszívabb BBQ-fogóba. Amikor az ember jó nagy darab húsokkal lát neki a barbecuezásnak, biztos akar lenni benne, hogy jó fogás van rajtuk, amihez egy gyenge alumíniumfogó nem elég. Én két fogóval dolgozom: egyet a húshoz használok a másikkal pedig a fát és a faszenet rendezgetem.

 

Drótkefe

Feltétlenül szükséges a rácsok tisztításához. Ezúttal viszont azt tanácsolom, hogy kerüljük el a

barbecue-boltokat, és inkább az építőipar táján keresgéljünk. Egy drótkefekészlet itt a töredékébe kerül annak, mint amennyit az úgynevezett speciális barbecue-kefékért fizetnél, és az egyszerű változat a keményebb drótszálak miatt tartósabb is.

 

Looftlighter grillgyújtó

looftlighter_269.00568x182.00568.jpgKedvenc BBQ-eszközöm a looftlighter grillgyújtó: egy csuklórándítással be lehet gyújtani vele a faszenet. A looftlighter tulajdonképpen nem más, mint egy feltunningolt fúrógép. Be kell dugni a konnektorba, majd megnyomni egy gombot, és néhány másodpercig várni, hogy a faszén felizzon. A legjobban faszénnel működik, a brikettet egy kicsit tovább tart begyújtan, mert keményebb.

 

Faszéngyújtó

BBQ_Chimney_Starter_269.00568x182.00568.jpgHa ragaszkodnánk az oldszkúl meoldásokhoz, és áram nélkül akarunk nekivágni, akkor a faszén gyors meggyújtására a faszéngyújtót ajánlom. Helyezzünk a barbecue aljába néhány gyújtókockát (inkább a természetes barnát, mint a vegyszeresféhéret) rakjuk rá a faszenet es gyújtsuk meg a kockákat. A kéményeffektus miatt a szén gyorsabban és egyenletesebben ég ezzel a módszerrel. Ne felejtsük el, hogy eleinte nagy lesz a füstképződés, és hogy a faszén gyorsaban felizzík, mint a brikett.

 

BBO Guru

bbq_guru_269.00568x182.00568.jpgAz autentikus, fatüzes barbecue-zás nem olyan óriási ördöngösség, ha az embernek megfelelő szerszámai vannak. A BBQ Guru túlajdonképpen egy kis számítógép, ami a beállított hőmérsékleten tartja a BBQ-unkat. Folyamatosan méri sütőben lévő levegő hőmérsékletét és ha túl alacsony, egy kis ventilátorral oxigént fúj a szénre. Elengedhetetlen eszköz, ha például pulled porkot vagy pulled beefet készítünk, és nem akarjuk egyfolytában ellenőrizni és állítgatni a hőmérsékletet. Sokféle változatban létezik az egyszerű, elemmel működő partyQ-tól kezdve a kifinomult CyberQ Wifig, amelyet az interneten keresztül, a távolból is beállíthatunk.

 

Kesztyű

A saját biztonságunk érdékében van szükségünk olyan kesztyűre, amellyel megfoghatjuk a forró BBQ-sütőt és a grillrácsot. BBQ-boltokban is lehet venni, de a barkácsboltban, kapható hegesztőkesztyű kevesebb pénzért pontosan ugyanazt tudja.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza