Notice: Undefined index: publicdate in /chroot/home/lecsofoz/portobellochef.hu/html/components/news/news.php on line 2957 Notice: Undefined index: name in /chroot/home/lecsofoz/portobellochef.hu/html/core/class.template_manager.php on line 152 Notice: Undefined index: boxpicture in /chroot/home/lecsofoz/portobellochef.hu/html/core/class.template_manager.php on line 152 Mire jó a kenyérsütő tanfolyam?

GYIK

Mire jó a kenyérsütő tanfolyam?

...ahogy növekednek a kenyerek a meleg sütőben, és a héjuk elkezd színesedni, a vendégeim ...

4 éve tartok kenyérsütő tanfolyamokat, és nagyon élezem, amikor már tanfolyam közben megy az ötletelés, hogy miként lehetne a sütést a zsúfolt hétvégébe beilleszteni, mert ennek a kenyérnek, fahéjas csigának tutira örülnének otthon.

 

A tegnapi kenyérsütő tanfolyam is egy remek, lendületes este volt. Mindig azzal kezdek, hogy ki-miért választotta a programot, és a tanfolyam végén újra végigmegyünk ezen a listán, hogy lássuk, teljesültek-e az elvárások.

 

Dórát elkísérte a férje, Tibor. 3 fiú gyermekük van, sokat főznek, mert fontos, hogy mi kerül a család asztalára. Dóra olyan tippeket szeretett volna kapni, amit az otthoni napi sütés-főzés során is kamatoztatni tud. Mindent el tud készíteni, de kenyeret idáig még nem sütött.

 

Tibor motivációja nem csak az volt, hogy egy közös estét töltsön a párjával,hanem nagyon jó emlékei vannak gyerekkorából a kenyérsütésről. Szívesen emlékszik vissza, ahogy a nagymajája dagasztotta a kenyeret, és felnőttként is az egyik legjobb ízemléke az a régi, frissen sült kenyér.

 

Eszter az élesztővel szeretett volna barátságot kötni. Nem sikerül neki sem a kelt tészta, sem a pogácsa, sem a kenyér. Úgy gondolja, neki valahogy az élesztő nem működik, de nem tudja, hogy miért.

 

Sikerült kibogoznunk, hogy Eszter valószínűleg leforrázza az élesztőt, amikor a mikróban megmelegíti a tejet. Bár neki úgy tűnik a tej még csak langyos, azért a folyadék legbelül már simán lehet forró, és az élesztő 35 fok felett elpusztul. A másik probléma az volt, hogy ő kelesztésre maximum 1 órát szán. Ez az idő nem elég. Legalább 1,5-2 óra kell, és függ a kelesztő helyiség főmérsékletétől is.

 

Dóra és Tibor nagyon élvezte a közös munkát, nagyon jó volt látni, ahogy elosztották egymás között a feladatokat, mennyire örülnek egymásnak, ha a párjuk jól boldogul a gyúrással, méréssel, nyújtással, formázással.

 

Sok mindent kellett csinálni mire elkészült a diós-fügés kenyér, cheddar sajtos-baconos szódakenyér, bagett és fahéjas csiga. Ezeknek az elkészítése során meg lehet figyelni, hogy pl nem gond, ha egy tészta lágy, nem kell hozzá csomó liszt. Van olyan tészta, ami viszont keményebb, azzal sincs, gond, csak ő több kelesztést igényel. Az ír szódakenyeret pedig gyúrni sem kell, csak éppen összekeverni, és már mehet is a sütőbe.

 

Amikor elkészült a négy tészta, és félretettük őket kelni, akkor jött a tanfolyam legizgalmasabb része. Vacsorát készítünk, 20 perc alatt. Itt aztán meg lehet csillogtatni az konyhai jártasságokat is, mint a precíz vágás, illetve az sem elhanyagolható, ha nem ég oda a grillsajt, nem lesz túl puha a zöldség, és finom lesz a mártás. A vacsora után még van idő egy kis beszélgetésre, és következik a kenyérsütés kellemes része, a megkelt tésztákat formázni és sütni kezdjük.

 

Imádom, ahogy növekednek a kenyerek a meleg sütőben, és a héjuk elkezd színesedni, a vendégeim pedig rájönnek, hogy tudnak kenyeret sütni. Ezeket a szép kenyereket bizony ők csinálták, a saját kezükkel. Mikor kihűlnek, meg lehet őket vágni, hogy ellenőrizzük, belül is rendesen átsültek-e. A kenyerek becsomagolása közben jó ötlet kicsit megdézsmálni a fahéjas csigákat is. ellenőrizni kell, hogy tényleg finomak lettek-e.

 

A tanfolyam legvégén egy záró körben vissza szoktam térni rá, hogy mindenki megkapta-e, amiért jött.


Dóra rengeteg tippet kapott, amivel már bátrabban fog kenyeret sütni, de a 20 perc alatt elkészíthető vacsora is nagy hatást gyakorolt rá, ami három fiú édesanyjaként igazi jolly joker lesz nála. Saját vállalkozásuk mellett azért nem mindig jut elegendő a főzésre, így kellenek a gyorsan elkészíthető receptek is.

 

Tibor élvezte, hogy minden lazán és könnyen ment neki, és remek beszélgetőpartnerekre találta az este folyamán.

 

Eszter barátságot kötött az élesztővel, és most már nyugodtan áll neki a kelt tésztának, a pogácsának és a kenyérsütésnek is. Eddig is mérte a hozzávalókat, de most rájött, hogy az óvatosabb módszerek jobb eredményre vezetnek, ha sütésről van szó.

 

Köszönöm a remek estét az „újdonsült pékeknek”!

 

mire jó a kenyérsütő tanfolyam_2.jpg

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza