Húsvét

Újhagymás, burgonyás, sonkás pite

Sokan jönnek vacsorára? Süss pitét!

burgonyás pite_268x182.jpgHozzávalók 8 szelethez:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj, kis kockákra vágva
  • 2 tojás
  • 1 nagy csipet só
  • 1 dl víz

A töltelkékhez:

  • 60 dkg lisztesebb burgonya
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma vékonyan felkraikázva
  • 2 csokor újhagyma, vékonyan felkraikázva
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 3 evőkanál snidling finomra vágva
  • 15 dkg mascarpone
  • 20 dkg cheddar sajt reszelve
  • 20 dkg vékonyra szeletelt sonka
  • 1 tojás a kenéshez
  • só, frissen őrölt fekte bors

 

Elkészítése:

. A burgonyát héjastul főzd 20 percig, míg nagyjából megpuhul, majd szűrd le. A tészta hozzávalóit minél kevesebb mozdulattal gyúrd össze, majd a tésztát vágd ketté, csomagold folpack fóliába és 20 percre tedd be a hűtőbe.

Közben készítsd el a tölteléket, Az olajon pirítsd meg a vöröshagymát és az újhagymát, sózd, borsozd, majd add hozzá a fokhagymát, egy perc múlva keverd hozzá a snidlinget és húzd le a tűzről.

Melegítsd elő a sütőt (villany: 180 fok, légkeveréses: 160 fok, gázsütő: 4-es fokozat). Az egyik tésztakorongot nyújtsd ki kb. 5 mm vastagságúra és bélelj ki vele egy 23 cm átmérőjű, legalább 4 cm magas falú, kapcsos, kerek tortaformát úgy, hogy a tészta túllógjon a peremen. Egy villával alaposan szurkáld meg a tésztát és süsd 15 percig.

A burgonyát vágd vékony szeletekre, és a felét terítsd szét a pite formában elő sütött tésztán. Erre terítsd a hagyma felét, majd oszd el rajta a mascarpone és a sajt és a sonka felét. Ismételd meg a maradék hozzávalókkal. A túllógó tésztaszéleket körben hajtsd a töltelékre és kend meg tojással. Nyújtsd ki a maradék tésztát, a szélét tapaszd össze a tojásos peremmel, majd ezt is kend meg tojással. Az előmelegített sütőben süsd 45 percig, míg a pite szép aranybarnára pirul. 15 percig hagyd a formában hűlni, majd tedd át egy rácsra, és szeletelés előtt várd meg míg teljesen kihűl.  

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza