Vegetáriánus

Sütőtökös, csicseriborsós kuszkusz

Hideg téli napokra ajánlom ezt a könnyen elkészíthető, testet-lelket melegítő finom kuszkusz receptet. Az alapanyagok listájában felfedezhetsz néhány különlegességet, de ha vegetáriánus ételeket rendszeresen készítesz, valószínűleg minden lesz hozzá otthon.

csicseriborsó sütőtök kuszkusz_268x182.jpgHozzávalók 4 személyre:

2-2 sárgarépa és paszternák felkockázva

2 salottahagyma

2 fahéjrúd

4 csillagánizs

3 babérlevél

5 evőkanál olívaolaj

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

¼ - ¼ teáskanál kurkuma, pirospaprika és őrölt chili

30 dkg sütőtök 2x2 centis kockákra vágva

8 dkg aszalt sárgabarack durvára aprítva

20 dkg konzerv csicseriborsó, leszűrve, lecsöpögtetve

3,5 dl víz

17 dkg kuszkusz

1 csipet sáfrány

2,6 dl forró zöldségleves-alaplé

2 dkg vaj kis kockákra vágva

2,5 dkg harissza (keleti élelmiszerüzletekben, Culinarisban kapható csípős észak-afrikai fűszerkeverék, kuszkusz, tagine alapvető fűszere, de otthon is elkészíthető)

2,5 dkg aprított, sóban eltett citromhéj

egy csokor friss koriander

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt (villanysütő:190 fok, légkeverés 170 fok, gázsütő: 5-ös fokozat). A sárgarépát, paszternákot és a hagymát tedd egy nagy, tűzálló tálba. Add hozzá a fahéjat, csillagánizst és a babérlevelet 4 evőkanál olajjal, 1 teáskanál sóval és a többi fűszerrel együtt (gyömbér, kurkuma, paprika, chili). Forgasd össze és süsd 15 percig.

Keverd hozzá a sütőtököt, és tedd vissza a sütőbe 35 percre, amíg a zöldségek majdnem teljesen puhára sülnek. Add hozzá a sárgabarackot és a csicseriborsót, öntsd rá a vizet. Süsd még 10 percig, amíg jól átforródik.

A kuszkuszt egy nagy tálban keverd össze 1 evőkanál olívaolajjal, a sáfránnyal, ½ teáskanál sóval. Öntsd rá a forró alaplevet vagy zöldséglevest, és lefedve hagyd állni 10 percig. Add hozzá a kis kockára vágott vajat, és egy villával keverd össze. Ha a vaj felolvadt, elkeveredett, lefedve tedd félre.

A tálaláshoz rendezd el a kuszkuszt egy nagy tálon, keverd a citromhéjat és a harisszát a zöldségekhez, majd halmozd az egészet a kuszkuszra. Végül bőségesen szórd meg friss, finomra aprított korianderrel.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza