Vegetáriánus

Sütőtökös pite

Igazi téli finomság ez a sütőtökös pite, amiért vegetáriánus vendégeink is hálásak lesznek. Élet a rántott sajton túl...

Sütőtökös pite_268x182.jpgHozzávalók 8 szelethez:


A tésztához:

18 dkg liszt

½ teáskanál só

12 dkg hideg vaj kis kockákra vágva

½ dl hideg víz

 

A töltelékhez:

3 dl tejszín

3 tojás

1 teáskanál só,

15 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors

egy csipet frissen reszelt szerecsendió

30 dkg sütőtök vékonyra szeletelve

10 levél friss zsálya

5 dkg reszelt parmezán

 

Elkészítése:

A tésztához egy keverőtálban keverd össze a lisztet és a sót, majd gyors mozdulatokkal morzsold el a vajjal, add hozzá a hideg vizet, és amilyen kevés mozdulattal lehet, gyúrd össze. Folpack fóliába csomagolva tedd hűtőbe 30 percre pihenni.

Közben a töltelékhez keverd össze a tejszínt a három egész tojással, ízesítsd sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. A sütőt kapcsold be 200 fokra. A sütőtököt szeleteld fel nagyon vékonyra.

A tésztát lisztezett felületen (konyhapult vagy gyúródeszka) nyújtsd kör alakúra. Nagyobb legyen az átmérője, mint a piteformának, amit használsz, így ki tudod bélelni a forma oldalát is a tésztával.

A tésztát fektesd a formába, a túllógó széleket vágd le és az egészet fedd be a szeletekre vágott sütőtökkel. Egyenletesen oszd el a zsálya leveleket a tetején. Öntsd rá a tejszínes-fűszeres keveréket és tedd be a sütőbe 30 percre. Ha letelt a 30 perc sütési idő, szórd meg a sütőtökös pite tetejét a reszelt sajttal és tedd vissza még 15 percre, hogy a teteje szépen megpiruljon, a pite készre süljön. Hidegen és melegen is nagyon finom.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza