Vegetáriánus

Sütőtökös-zsályás cannelloni

Egy újabb húsmentes fogás, amivel a nem vegetáriánus vendégeket is le fogod nyűgözni.

zsályás-sütőtökös cannelloni_268x182.jpgHozzávalók 6 személyre:

1 kg sütőtök, ebből 40 dkg 1 cm-es kockákra vágva, 60 dkg pedig nagyobb darabokra

4 evőkanál olívaolaj

2 fej vöröshagyma finomra vágva

15 nagy zsályalevél finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma zúzva

50 dkg ricotta

kevés cukor, ha nem elég édes a sütőtök

8 dkg dió durvára vágva

50 dkg mascarpone

3 dl zsíros tej

frissen reszelt szerecsendió

8 dkg reszelt parmezán + 5 dkg a tetejére

50 dkg canelloni

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt (villanysütő: 200 fok, légkeverés: 180 fok, gázsütő:6-os fokozat). A kis kockára vágott sütőtököt forgasd össze két evőkanál olívaolajjal, 20-25 perc alatt süsd puhára, kissé pirítsd is meg. A nagyobb darabokra vágott sütőtököt annyi vízben, ami éppen ellepi, lefedve, az edényt néha megrázogatva főzd puhára. Szűrd le, hagy kihűlni.

Közben a maradék olívaolajon pirítsd meg a vöröshagymát, ha már megfonnyadt add hozzá a fokhagymát és a zsályát. Egy percig pirítsd. Húzd le a tűzről.

A megfőtt, kihűlt sütőtököt törd össze burgonyatörővel és keverd hozzá a ricottát. Ízesítsd sóval, ha a sütőtök nem lenne elég édes, kevés cukrot is adhatsz hozzá. Keverd hozzá a zsályás hagymát, a durvára vágott diót, majd óvatosan forgasd hozzá a kis kockákra vágott, sütőben megpirított sütőtököt is.

A mascarponét keverd simára a tejjel, reszelj bele bőségesen szerecsendiót, sózd, borsozd. Add hozzá a 8 dkg parmezánt. A keverék felét öntsd egy tűzálló tálba.

Egy fazékbank forralj sós vizet. Dobj bele néhány canellonit, és főzd 2 percig. Szűrőkanállal szedd ki őket, és rögtön hűtsd le hideg víz alatt. A tölteléket töltsd habzsákba vagy egy erős zacskó is megteszi, aminek kivágod a sarkát. Töltsd meg a canellonikat és fektesd őket egymás mellé a sütőtálba.

Több adagban főzd ki a tésztát, így megtartják a formájukat, nem ragadnak össze, és addig ismételgesd a tészta főzés, töltés műveleteket, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

Locsold meg az egészet a maradék mascarponés szósszal. Szórd rá a sajtot, végül told 200 fokra előmelegített sütőbe (légkeverés: 180 fok, gázsütő: +6-os fokozat). Süsd 30 percig, amíg a teteje megpirul, a tészta pedig teljesen megpuhul.

Ez is tetszeni fog neked:

Vissza